Aktuality

Starý židovský hřbitov v Praze na Žižkově

21.6.2023

Starý židovský hřbitov v Praze na Žižkově
V roce 2018 se spolek Hakoach rozhodl pomoci zajistit opravu jednoho z padlých náhrobků na starém židovském hřbitově na Žižkově.
Nadšenci ze spolku zorganizovali charitativní běh. Prostředky, celkem 25 000,- Kč získané touto akcí byly v roce 2019 využity k postavení náhrobku finančníka a směnárníka Josefa Lipmanna.
Postavení přes dva metry vysokého kamene vyžadovalo výstavbu ručního kladkostroje.
V roce 2021 byl náhrobek ještě chemicky a stabilizován a očištěn od „krusty – nemoci“ mramoru, ta se objevila na mnoha náhrobcích v minulém století působením silných kyselých dešťů, a dokáže napadené kameny proměnit v prach. Dnes tento hrdý a krásný náhrobek můžete najít v centrální části hřbitova.
A kdo byl Josef Lipmann?
Přistěhoval se do Prahy se svým otcem pravděpodobně z Polské Wroclawi. Trvalé povolení k pobytu v Praze získal roku 1804.
Josef Lipmann měl se svou ženou Marií, dcerou Abrahama Löwyho zřejmě jen jednoho syna, podle různých zdrojů, Jakoba nebo Ludwiga, který se narodil v domě čp. 219 na Starém Městě v Praze (nárožní dům v Liliové a Zlaté ulici).
Josef zemřel 27. 9. 1836 a byl pohřben na starém olšanském hřbitově.

      

 

Přispějte na péči o památky

Vzhledem k velkému množství většinou památkově chráněných objektů, které vyžadují opravy a údržbu, vítáme jakoukoliv finanční spoluúčast při této činnosti.

Náhrobky ke sponzoringu

Vybíráme náhrobky, které aktuálně potřebují opravu. Prohlédněte si jejich seznam a pomozte zrestaurovat náhrobky těch, kteří již pravděpodobně nemají potomky, jenž by se o památku mohli starat.